Activiteiten vakantie Tsjechie

Uitzicht Lipnomeer Tsjechie

Kanoën Vltava (Moldau)

De rivier de Vltavan begint in het Boheems woud en loopt door tot Praag. In het Zuiden van Tsjechie vanaf de plaats Vyssi Brod tot Zlata Koruna wordt er veel gekanood. In Nederland vieren veel jongeren hun vakantie op Terschelling. In Tsjechie gaat de jeugd langzaam de rivier af met een kano en stopt bij de verschillende campings. Niet alleen jongeren gaan de rivier af ook families, bedrijven en natuurlijk de toeristen. In de route zitten verschillende dammen die u moet trotseren, dit maakt het naast het in rust genieten van de natuur spannend. Het varen door Cesky Krumlov is een aanrader, u kunt langszij stoppen voor een drankje en eten.

Wandelen in een natuurgebied (Boheems Paradijs, Reuzengebergte, Sumave, Boheems Zwitserland)

Tsjechie is twee keer zo groot als Nederland en heeft de helft aantal inwoners. Een groot deel van het land is bedekt met bossen. Er zijn een aantal natuurgebieden die een bezoek waard zijn. Sumave; in het zuiden van Tsjechie ligt het Sumave gebied. Deze bossen liggen in het vroegere spergebied. Op de wacht na kwam er niemand zodoende heeft het kunnen uitgroeien tot een mooi natuurpark. Het Reuzengebergte in het noorden van Tsjechie is een bergkam op de grens met Polen. De hoogste berg is de Snezka met 1600 meter. De bergen lijken hoger omdat de boomgrens eerder begint, dit heeft te maken met de wind. Het is tevens een wintersportgebied. Het Boheems Paradijs ligt nabij Turnov en staat bekend om zijn zandsteen formaties ook wel rotssteden genoemd. Boheems Zwitserland ligt ten noorden van Decin en grenst met Duitsland. In dit gebied vindt u de grootste zandsteenbrug van Europa..

Bezoeken van een kasteel

Vroeger was Tsjechie een rijk land. De welvarende Habsburgers hebben vele kastelen gebouwd in Tsjechie. Een aantal zijn een ‘must see’. Kasteel Karlstein; een echt ridderkasteel waar vroeger de kroonjuwelen bewaard werden in een toren met 6 meter dikke wanden. Wie de kroon bezat regeerde over het land. Kasteel Konopiste is verbouwd door Franz Josef d’Este tot een paleis. Hij zou het stokje van zijn vader de keizer overnemen. Helaas werd hij neergeschoten in Sarajevo wat het startschot was voor de eerste Wereld Oorlog.  Kasteel Hluboka is een vreemde ‘eend in de bijt’, het oude kasteel is vanaf 1840 verbouwd in de stijl van ‘Winsor Castle’. Het wapen van de familie is een afgehakt hoofd van een Turkse strijder gespietst op een paal waarbij de ogen uitgepikt worden door een raaf. Cesky Krumlov heeft een groot kasteel met wel vier rondleidingen. Een wandeling door de openbare gangen naar de tuinen is een aanrader. Het kasteel van Praag is de grootste van Europa. Hier zijn ook vele rondleidingen mogelijk. Een aanrader is de stadshal en st. Vituskerk. Ruine Kasperk heeft iets spookachtigs. Het ligt in dampige bossen in een verlaten gebied. Kijk ook hier voor meer informatie.

Bezoeken van een klooster

Vroeger heeft Tsjechie een rijke geloofsgeschiedenis gehad zowel Katholiek als Protestants. Door het communisme is men nu veelal atheïstisch. In Vyssi Brod staat een groot kloostercomplex. Achter het klooster is een mooie wandelroute naar een kerkje en ruine op de heuvel. Klooster Zlata Koruna ligt naast de rivier Vltava. Het dorpje is druk bevolkt met kanoe publiek. De Kloostertuinen bieden een welkome rustplaats. Het Strahov klooster ligt op de Petrin Heuvel in Praag. Dit klooster heeft een mooie bibliotheek. Svata Hora bij Pribram is een bedevaartsplaats. De boerderij van camping Horejany diende vroeger als slaapplaats voor Hongaarse pelgrims. In Trebic staat een Benedictijner klooster welke voor publiek is opengesteld.

Bezoeken van een brouwerij

Tsjechie kent de hoogste bierconsumptie per inwoner per jaar. Tsjechen zijn trots op hun pils. Er zijn vele brouwerijen en ze ook bijna allemaal te bezoeken. De leukste zijn toch wel de kleine als Herold Breznice of Eggenberg in Cesky Krumlov. Probeer ook eens de aparte bieren van de brouwerij.

Mountainbiken

 

Motor rijden

Festival bezoeken (Krumlov, Tabor, High Jump)

Surfen Lipnomeer

Wellness

Geo cashing