Kastelen, burchten en ruines in Tsjechie

Burcht Cesky Krumlov Unesco
Tsjechie zit vol met de mooiste kastelen en burchten. Als kastelen liefhebbers zullen wij een aantal beschrijven die vanaf onze campings te bezoeken zijn.

Kasteel Cesky Krumlov

Het mooiste stadje van Tsjechie! Om eerlijk te zeggen zijn wij nog nooit in het kasteel geweest. Er is zoveel te doen rondom het kasteel. Wat u zeker wel moet doen is door de ‘gangen’ van het kasteel een wandeling maken. Dit is vrij voor iedereen. Alle muren zijn beschildert met taferelen uit de middeleeuwen, schitterend! In Tsjechie worden wanden gestuukt en beschildert of uitgebijtelt wat een 3d effect heeft. Dit wordt gedaan omdat de muren veelal zijn gebouwd uit verschillende stenen die op dat moment voorhanden waren. Deze verschillende steensoorten en vormen ziet er niet netjes uit. Zodoende wordt er gestuukt en beschildert.

Kasteel Hluboka

Kasteel Hluboka is in de 17e eeuw verbouwd in de stijl van het ‘Winsor Castle’. Dit wat is in die tijd een uiting van rijkdom. Oude kastelen hebben bij ons de voorkeur maar dit is wel indrukwekkend. Vanbinnen is het ontzettend rijk aangekleed. Er zijn drie  rondleidingen, tour A is een aanrader. Het familiewapen van het kasteel is een afgehakt hoofd van een Turkse strijder waarbij de ogen worden uitgepikt door een raaf. Behoorlijk luguber! Dit wapen vindt u overal terug in het kasteel. Dit kasteel is leuk voor kinderen. Een wandeling rond het kasteel is al de moeite waard. In de tuinen zijn regelmatig roofvogel- en riddershows.

Kasteel Konopiste

Ontzettend rijk kasteel! Vanuit dit kasteel zou Ferdinand d’Este het keizerrijk overnemen. Paraderend in zijn cabrio in Sarajevo is hij net als Kennedy neergeschoten. Dit was letterlijk het startschot van de Eerste Wereld oorlog. Hij heeft het oude kasteel verbouwd tot zijn residentie. Nog nooit zoveel jacht trofeeën gezien. In grote park tuinen lopen nog steeds veel herten rond. Dit kasteel is het rijkst aangekleed van Tsjechie en is een echte aanrader. In de tuinen van het park is een roofvogelshow. Deze show hebben wij in onze beginjaren mogen presenteren aan de kinderanimatie (en ook ouders). Ze hebben gieren, oehoe, valk, arend die op uw arm komen staan. Echt een topper!

Kasteel Karlstein

Dit is hoe een kasteel aan de buitenkant eruit moet zien! In het midden van de burcht staat een losse grote toren met muren van een paar meter dikte.  In deze toren werden de kroonjuwelen verborgen. Wie deze bezat was keizer van Bohemen. Deze kroonjuwelen reisden rond in Tsjechië zodat niemand wist waar deze zich bevonden. Dit kasteel heeft twee rondleidingen. Beide zijn de moeite waard. Voor één rondleiding moet u zich inschrijven. Omdat de de binnenkant van de losse toren letterlijk van goud is mag het zuurstof gehalte niet te hoog worden en wordt er een beperkt aantal gasten binnengelaten.

Ruine Kasperk

Mooie ruine met een apart ontwerp. Het gebouw is smal en langwerpig en heeft twee torens. Deze ruine staat op de top van de berg, om er te komen moet u eerst een mooie wandeling maken.

Jachtslot Kratochville

Vlakbij Netolice ligt het jachtslot van de Rosenberg familie. Alles klopt aan dit waterslot, zowel de gebouwen als de tuinen zijn wiskundig aangelegd.  Leuk om door de tuinen te wandelen en een paar mooie foto´s te maken. Naast de geschiedenis van het slot is er tevens een expositie van animatie tekenen en filmen.

Ruine Divci Kamen

Ruine Divci Kamen ligt midden in de bossen nabij klooster Zlata Koruna. Om er te komen maakt u een wandeling van ongeveer 2 kilometer. Het is een leuke plek voor een picknick.

Ruine Helfenburg

Ruine Helfenburg is een mooie ruine waarbij de torens nog intact zijn. U wordt beloond met een mooi uitzicht. De ruine mag op eigen gelegenheid bezocht worden.

Kasteel Orlik

Kasteel Orlik ligt aan de rivier de Vltava. Dit gebied is schitterend. Hier wordt de rivier breder en ontstaan er schiereilanden. Kasteel Orlik is de moeite waard om te bezoeken.  Een bezichtiging is met rondleiding.

Kasteel Zvikov

Kasteel Zvikov ligt vlakbij Orlik. Dit kasteel is gebouwd op een schiereiland in de rivier de Vltava. Alleen al voor het uitzicht vanaf de toren is dit de moeite waard. Dit is één van de kastelen waar ook de kroonjuwelen bewaard werden. Het kasteel mag bezocht worden op eigen gelegenheid en is daarom ook geschikt voor kinderen.

Slot Cervena Lhota

Volgens de mythe heeft het kasteel de rode kleur gekregen na de verdwijning van een van de hofdames. Het kasteeltje ligt in een sprookjesachtige omgeving. U kunt een bootje huren en om het slot varen. In Tsjechie is Cervena Lhota trouwlocatie nummer 1. Het kasteel is te bezoeken middels een rondleiding. Het park is vrij te bewandelen.

Ruine Choustnic

Na een flinke tippel bereikt u ruine Choustnic. Haal voordat u naar boven loopt de sleutel uit het dorp. Grote ruine met een mooi uitzicht.

Kasteel Krivoklat

Kasteel Krivoklat heeft dienst gedaan als gevangenis. De rondleiding laat u zien waar en hoe gevangenen in de middeleeuwen opgeborgen werden. Het kasteel heeft verschillende bouwperiodes ondergaan. Dat is goed te zien aan de steensoorten en stukwerk.

Kasteel Cesky Sternberk

Dit kasteel is letterlijk op de rotsen gebouwd. Aan de buitenkant schitterend. Door kastelen als Konopiste en Hluboka te bezoeken raak je verwend. Daardoor viel de rondleiding tegen. Kasteel liefhebber moeten zeker gaan kijken!

Ruini Rabi

Rabi, het grootste ruine complex van Tsjechie. Helaas is de ruine alleen te bezichtigen met een rondleiding.

Ruine Landstejn

Ruine aan de grens met Oostenrijk. Het gebouw heeft een apart ontwerp, een rechtopstaande L vorm. Deze ruine is vrij te bezoeken.

Burcht Zumberk

Een boerenvesting te midden van de moerassen.

Kasteel Rozmburk

Het kasteel is op de rots gebouwd en kijkt uit over het stadje. Het dorpje is geliefd om zijn goede restaurants en als opstappunt voor het kanoën over de Moldau.

Ruines Tocnik en Zebrak

De twee ruïnes die vlakbij elkaar liggen. Tocnik is gelegen boven op de berg en is de mooiste van de twee.

Kasteel Vimperk

Boven het stadje ligt kasteel Vimperk. Naast het het iets wat verwaarloosde kasteel liggen de resten van het oude fort. Doordat het niet gerenoveerd is heeft het slot een bepaald sfeertje, alsof het met de laatste bewoners verlaten is.

Ruine Vitkuv Kamen

Aan de Oostenrijkse kant van het Lipnomeer ligt Vitkuv Kamen. Het ligt bij het houtbakkersdorpje Svaty Tomas. Dit is voormalig spergebied waar tewerkgestelden woonden. Vanaf de toren heeft u een mooi uitzicht.

Ruine Velhartice

Ruine Klenova

Burcht Nove Hrady

Kasteel Trebon

Kasteel Jindrichuv Hradec

Kasteel Telc

Kasteel Loket

Kasteel Kokorin

Kokorin ligt middenin de bossen. Het kasteel is geheel gebouwd van zandsteen. De bossen rondom het kasteel zijn een wandeling waardig. U zult veel zandsteenformaties tegenkomen.

Kasteel Blatna

Kasteel Blatna is omringd met water. Aan de buitenkant is het kasteel gerenoveerd op het binnenplein zult u zien dat het kasteel magere tijden heeft gekend. In het park achter het kasteel leeft een roedel edelherten.

Paleis Pruhonice

Het Chateaux van Pruhonice staat bekend om zijn grote park tuin. Mooie wilde bloementuinen met watervallen.

Kasteel Strakonice

Burcht Lipnice nad Sazavou

Kasteel Rostejn

Kasteel Jaromerice nad Rokytnou

Kasteel Mikulov

Kasteel Vranov nad Dyji

Kasteel Bitov