UNESCO Tsjechie

Unesco Kutna Hora Tsjechie
Tsjechie heeft 12 monumenten die op de Werelderfgoedlijst zijn geplaatst.

Praag

De mooiste Europese Hoofdstad van Europa! Jaarlijks komen meer dan zeven miljoen toeristen de stad bezoeken. Het kasteel van Praag is het grootste burchtcomplex ter wereld. Deze stad moet u een keer bezocht hebben. Voor tips klikt u hier.

Cesky Krumlov

Dit kleine stadje heeft een schitterend historisch centrum. Veel huizen zijn beschildert met taferelen uit de middeleeuwen. Let ook op het stucwerk, door het weer eruit te beitelen ontstaat er reliëf of 3d op de muur. De rivier de Moldau loopt in een lus door de stad. Op deze rivier wordt veel gekanood. Vanaf de vele terrasjes kunt u kijken hoe velen een nat pak behalen. Het kasteel, de tuinen, theater en natuurlijk de vele restaurantjes in middeleeuwse stijl zijn meer dan de moeite waard om Cesky Krumlov te bezoeken.

Holasovice

Een klein gehucht in de ‘middle of nowhere’. Dit dorpje heeft nog authentieke vakwerkhuizen. Deze kleine boerderijtjes zijn beschildert. Camping Kostelec beschikt ook over een authentieke beschilderde boerderij. Holasovice is leuk met het jaarlijkse festival.

Kutna Hora

Dit is een mooie oude stad die rijk geworden is met de winning van Zilver. De de rijkdom trok de stad veel welgestelden en intellectuelen. Het zou destijds ook de hoofdstad worden van Bohemen. Wat u moet bezoeken in de stad is de zilvermijn, de St. Barbera Kathedraal en het bottenkerkje.

Litomysl

Renaissance kasteel uit 1550. Het vierkante bouwwerk is compleet versierd met stucwerk tekeningen. Groot complex met mooie tuinen.

Kromeriz

Het Kasteel Kromeriz met zijn tuinen staat op de lijst van Unesco. Rond 1850 toen er in de stad een congres plaatsvond heeft de stad de tuinen laten aanleggen om mede te laten zien hoe welvarend het ging.

Trebic

De geschiedenis van de stad Trebic laat het samenleven van Joden en Christenen zien. De Joodse wijk en het Benedictijner klooster staan op de lijst van Unesco.

Telc

Als je Telc van boven bekijkt is het een langgerekt stadje met een groot plein op een schiereiland. Het plein met de beschilderde huizen eromheen staat op de Unesco lijst. Het stadje Trebon heeft veel gelijkenis met Telc en is ook een aanrader.

Zdar nad Sazavou

Een ster-kerkje waarbij alles vijf of daarmee vermenigvuldigd is. Hier kunt u uw kinderen de tafel van vijf leren! Het kerkje stamt uit begin 18e eeuw.

Olomouc

Op het stadsplein van Olomouc staat een hele grote Pestzuil. Omdat het één van de laatst geplaatste en het ook de grootste is staat deze op de lijst van Unesco. Wat u ook niet moet missen is de fortificatie om de stad heen.

Lednice Valtice

Een gebied van 300 km2 bestaande uit kastelen en parken aan gelegd door de Liechtenstein familie. Aanrader om deze weelde te bezoeken.

Brno

Brno is de tweede stad van Tsjechie. Een aanrader is de burcht Spilberg en de ondergrondse gangen te bezoeken. Op de Unesco lijst staat Villa Tugendhat. Dit ‘huis’ is in 1930 gebouwd door architect Miese. Zelfs heden ten dage is dit een modern gebouw.