Wat te doen in Praag

Praag Unesco

Karelsbrug

De eerste steen van de Karelsbrug is gelegd in 1357. De vorige brug was ingestort. De brug was tot 1841 de belangrijkste verbinding tussen de Praagse Burcht en de binnenstad. Nu is het een grote toeristische trekker. Op de brug spelen vele artiesten van portret tekenen tot muziek maken met wijnglazen. Op de brug staan 30 beelden welke geplaatst zijn rond 1700. Op een aantal beelden zijn koperen plakkaten geplaatst, aanraking brengt geluk.


Wenceslas plein

Met 750 meter één van de grootste pleinen van Europa. Op dit plein vond de fluwelen revolutie plaats in 1989 wat het einde van het communisme betekende. Heden ten dage is het een winkel boulevard afgewisseld met mooie hotels en koffiehuizen. Aan het begin van het plein staat het imposante gebouw van het Nationaal Museum. Het is een aanrader om even binnen te kijken. Niet zozeer voor de archeologische vondsten maar wel voor het imposante trapgalerij.


Old Town Square

Dit plein ligt in het midden van het historisch centrum van Praag. Omringt door schitterende gebouwen. Twee zijn meer dan noemenswaardig, het raadhuis met astronomische klok en de kerk met de twee torens. Het oude stadshuis is te bezoeken en te beklimmen. Elk uur staat het plein vol met mensen om het tafereel te zien met de klok. Als de klok slaat gaan twee deuren open en komt er een parade van apostelen naar buiten. De klok stamt uit de 15e eeuw. Toen de bouwer klaar was is hij blind gemaakt zodat hij niet een dergelijk klok voor een andere stad zou kunnen bouwen. De kerk aan de overzijde is ook een bezoek waard, een rustpunt in het toeristische centrum van Praag. De ingang van de kerk zit in een winkeltje aan de voorzijde van de kerk.


Dierentuin

Sinds 1931 heeft Praag een dierentuin in de wijk Troja. De diertuin ligt tegen een heuvelwand. Het hoogteverschil is aardig groot daarom is het ook mogelijk om met de kabelbaan naar boven te gaan. De dierentuin heeft vele speeltuinen en bijzondere dieren. Voor jong en oud een aanrader. Een familieticket inclusief parkeren kost in totaal €25.


Praag Kasteel

Het Praagse Kasteel is het grootste omsloten burchtgebied van de wereld. De burcht stamt uit de 9e eeuw. Het kent verschillende bouwstijlen. Het is nu meer een groot paleis bestaande uit verschillende aangesloten gebouwen. U kunt een ticket kopen om alle paleizen te bezichtigen.


St Vitus Kathedraal

Deze grote kathedraal staat op het burcht terrein. De start van de bouw vond plaats in 1344. De kerk is van binnen schitterend. De centale hal is gratis, mocht u langs de verschillende kapellen en ook graven van koningen willen lopen dan zult u een bijdrage moeten doen. Dit kan gezamenlijk met de entreekaart voor het kasteel en ook gouden laantje.


Gouden laantje

Het gouden laantje is straatje met kleine huisjes in de kasteelmuur. Hier woonden de ambachtslieden van het kasteel. Leuk om te bezichtigingen.


Mala Strana

Mala Strana is vertaald naar Nederlands Kleine zijde. Dit is één van de oudste wijken van Praag. De ambassades van de verschillende landen zijn in deze wijk gevestigd. De wijk is leuk om door te lopen en een terrasje te pakken.


Petrin Heuvel

Wil je de drukte van de stad even ontvluchten dan is het Petrin Park een aanrader. Je kunt met een kabeltrein naar de top maar een wandeling is leuker. Op de top van de heuvel staat een uitkijktoren die erg lijkt op de kleinere versie van de Eiffeltoren.


Joodse wijk

De wijk Josefov staat bekend om zijn begraafplaats, een hutjemutje van stenen doordat er meerdere lagen boven op elkaar geplaatst zijn. Begin 1900 kregen de Joden meer rechten en verhuisden ze naar andere delen van Praag. Arme Joden bleven in de wijk wonen. Praag wilde het centrum meer gelijkend bouwen met Parijs waardoor een groot deel van de wijk is afgebroken en herbouwd. In het museum kunt u nog een aantal synagoges bezoeken en de begraafplaats.


Letna Park

De Praagse burcht zit grof gezegd tussen het Petrin en het Letna park. Op de top van de heuvel het een groot beeld van Stalin gestaan. Nu staat er een 22 meter hoge metronoom op de sokkel.  Tijdens het communisme marcheerden hier parades militairen. Nu kunt u genieten van het uitzicht onder het genot van een halve liter.


Vysehrad

De wijk Vysehrad is een groot ommuurd fort. Binnen de muren staat een mooie kerk met een nog mooiere begraafplaats. Bekende schrijvers, dichters en acteurs liggen hier begraven. De stenen zijn kunstwerken. Binnen de muren vindt u ook een museum over het fort. Eigenlijk is een wandeling rond de muur het mooiste. Vysehrad is niet overbeladen door toeristen.


Ziskov Toren

De televisietoren is van verre af te zien. De Tsjechen haten de toren en daardoor is het niet druk. In het communisme zond de toren Tsjechische televisie uit en scrabbelde westerse TV.  Daarnaast moest voor de bouw een Joodse begraafplaats gedeeltelijk wijken. Voor u als toerist is het zeker een bezoek waard, wat een uitzicht!


Letohradek Hvezda

Een zespuntig kasteeltje in de vorm van een ster. Deze staat in een mooi wildpark. Dit is niet toeristisch maar niet minder leuk om te bezoeken.


Metro Praag

Praag heeft een metro netwerk onder de stad doorlopen. Natuurlijk is lopen door de oude stad veel leuker, maar als u een wijk als Smichov wil bezoeken dan kunt u voor nog geen euro beter de metro pakken. In de metro ziet u veelal de inwoners in plaats van de toeristen boven de grond.


Uit eten

In Praag zijn ontzettend veel restaurants en cafeetjes. In oude bierkelders of boven in de televisie toren. In het oude centrum is de prijs hoger, de service is commercieel en het is er druk. Onderstaand een paar gelegenheden net buiten het toeristische gebeuren. Deze worden bezocht door veelal Tsjechen.

Restaurant Andel in de wijk Smichov. Dit restaurant zit tegenover een groot winkelcentrum. Het restaurant heeft een Tsjechische kaart, dus een vol bord. Er zijn verschillende ruimten met een eigen thema. Aanrader! Er is zelfs een bowlingbaan. Cafe Slavia heeft de sfeer van een communistisch koffiehuis. Hoog plafond, grote ramen en iets wat sobere sfeer. De wandtapijten, vloerbedekking en meubilair zijn voor de eeuwigheid gebouwd. Aanrader om de drukte van de Karelsbrug te ontvluchten voor cappuccino. Cafe Le Caveau in de wijk Ziskov, vlakbij de televisie toren. Tsjechie is bierland nummer één, maar dit cafeetje heeft alleen wijn en natuurlijk koffie en thee. Ze hebben eigen gemaakt gebak en broodjes. Wij waren aangenaam verrast door de sfeer of een zondagochtend. Helemaal vol met een spontaan pianoconcert. Het is gesitueerd aan het park van Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. Katr restaurant zit aan de grens met de Joodse wijk. Heel apart ingericht met hangende afzuiging. Het is mogelijk je eigen eten te grillen.


Shopping

Elke wijk heeft wel een groot overdekt shopping centrum bioscoop en restaurants. De meest veelzijdige zijn Chodov, Smichov en Cerny Most.

Smalste straatje Praag


Aquapalace

Houdt u van spectaculaire glijbanen dan is dit uw uitje. Voor de kleintjes is er een piratenschip en voor de mama’s een wellness centrum.


Pruhonice

Groot kasteel park nabij Praag.


David Cerny

Praagse kunstenaar. Zijn kunstwerken zijn altijd opvallend, absurd en groot. In de stad zijn vele te bekijken. Baby die de Zizkov toren beklimmen, je kunt de gebukte man beklimmen en in z’n achterste kijken, vier hele grote pistolen die naar elkaar gericht zijn en om het uur afgaan, Heilige Wenceslas omgekeerd op een paard, twee pissende mannen die een tekst te voorschijn plassen die je kan sms’en, hangende man aan een flatgebouw en een drijvende middelvinger.